topmenu

Overzicht thema’s KIKI- Kansen in kinderen

Iedere maand een nieuw thema

Iedere maand ontwikkelen we een nieuw maandthema waar ook een handleiding en een duidelijke instructie en werkmateriaal bij horen. De thema’s zijn zo geschreven dat de beer interactie met de kinderen uitlokt, hen uitdaagt en als intermediair tussen het kind en de pedagogisch werker kan worden gebruikt. 

Voor ouders is maandelijks een digitale themabrochure beschikbaar waarmee zij ontwikkelingsgerichte activiteiten in de thuissituatie kunnen stimuleren.

KIKI ontwikkelt, ontwikkelt u met ons mee?

Vanaf september besteden we tijdens de ontwikkeling van de nieuwe KIKI thema’s extra aandacht aan bovenstaande pedagogische basisdoelen en de interactievaardigheden tussen de pedagogisch werker en de kinderen. We benoemen de pedagogische basisdoelen per activiteit en laten u steeds weer opnieuw tijdens de KIKI activiteiten kennismaken met de taal- en interactievaardigheden. Tevens benoemen we bij de uitgeschreven activiteiten welke vormen van pedagogische inzet worden ingezet. Hiermee borgt u de pedagogische basisdoelen en interactie vaardigheden op een makkelijke en effectieve wijze in uw opvang.

Door het borgen van deze pedagogische basisdoelen bent u klaar voor kennismaking met nieuwe vraagouders, de voortgangsgesprekken binnen uw organisatie en de GGD!

BSO kinderen, aan de slag met Kiki!

Al vanaf het begin van de ontwikkeling van KIKI wordt regelmatig aan ons gevraagd of we de thema’s willen uitbreiden zodat ook de BSO kinderen worden betrokken.

Goed nieuws, ik kan jullie vertellen dat we vanaf september ook activiteiten gaan ontwikkelen en beschrijven voor de BSO-kinderen. Zeker in de vakanties zullen we hier extra aandacht aan besteden!

Welkom Kiki

Het thema Welkom Kiki wordt bij voorkeur als eerste thema van Kansen in kinderen uitgevoerd.

In dit thema komt Kiki kennismaken met de kinderen. Kiki is een nieuw vriendje dat samen met de kinderen allemaal leuke en leerzame avonturen komt beleven. Het thema kan herhaald worden wanneer er veel kinderen in de groep zijn bijgekomen of na een lange vakantie.

Thema's 2018 en 2019

Februari 2018: Kiki maakt muziek

Thema nieuwsbrief Carnaval

Al vanaf de geboorte houden kinderen van muziek. Of eigenlijk al daarvoor. We neuriën, zingen en wiegen baby's wanneer ze onrustig zijn en zetten een muziekdoosje aan of zingen een liedje bij het slapen gaan. Peuters zijn over het algemeen dol op liedjes luisteren en zingen en dansen. Vaak worden liedjes ook gebruikt om overgangen in het dagritme van peuters aan te geven. Jonge kinderen vinden muziek leuk en dat is mooi, want muziek luisteren en zeker muziek maken, is heel leerzaam.

Deze maand extra aandacht voor geluiden in de speel- en leeromgeving en leuke BSO activiteiten voor in de Krokusvakantie!

Maart 2018: Kiki en de baby +

In dit leuke en altijd succesvolle thema ontdekken we samen met de kinderen waar alle babyspullen voor zijn en hoe het nou zit met zo'n baby in de buik!

Deze maand extra aandacht over hoe we kinderen het best kunnen voorbereiden op de komst van een broertje of zusje. In dit thema ook aandacht voor de komst van een broertje of zusje dmv adoptie.

April 2018: Kiki en de dierentuin dieren

Thema nieuwsbrief Pasen

De dieren in de dierentuin zijn vaak groter dan de kinderen zelf. Ze zijn voor kinderen indrukwekkend en interessant. In dit thema leren we de kinderen de dieren uit de dierentuin benoemen. Maken we hun leefomgeving na en spelen we tijdens rollenspel zelf de dieren na. Een herkenbaar thema met veel mogelijkheden voor allerlei activiteten.

Extra uitbreiding deze maand voor de kinderen van de BSO. De meivakantie wordt een waar dierenfestijn!

Mei 2018: Kiki en de lente! +

Thema nieuwsbrief Moederdag

Het is lente! De vogeltjes fluiten en de bloemen komen uit de grond. Aan de bomen komen verse groene bladeren en er worden lammetjes geboren. In de lente gebeurt er zoveel! Het is een seizoen waarin het heerlijk is om naar buiten te gaan en de natuur te verkennen. De natuur brengt ons zoveel spelmogelijkheden. We planten onze eigen plantjes en ontdekken hoe snel ze groeien.

Extra aandacht deze maand voor de mogelijkheden in de natuur.

Juni 2018: Kiki gaat op reis

Thema nieuwsbrief Vaderdag

Kiki gaat op reis is een thema dat gaat over op vakantie gaan. Samen met Kiki gaan we op reis. Tijdens dit thema gaat het er vooral om te ervaren hoe het bijvoorbeeld is om met de trein op reis te gaan of met de auto met een caravan erachter. We gaan kamperen en slapen in een hotel. Ga je met ons mee op vakantie?

Juli 2018: Kiki 'in'en 'onder' water

Onderwater leven heel veel dieren, Kiki gaat samen met de kinderen op onderzoek uit in de zee. Hoe leven de dieren onderwater en hoe zien ze eruit? Al spelend bereiden kinderen hun woordenschat uit met 'nieuwe' woorden en hun betekenis. 

Extra BSO activiteiten deze maand voor nog meer KIKI vakantie plezier!

Augustus 2018: Kiki en de zwaailichten

Kiki heeft iets heel bijzonders gezien... een grote brandweerauto. Wauw, die is groot! Waarom heeft deze grote auto zwaailichten en maakt hij lawaai? Samen met Kiki maken we kennis met de de auto's met zwaailichten. Een favoriet thema met veel leerplezier!

Extra aandacht en tips voor het uitvoeren van de brandoefening met de kinderen.

September 2018: Kiki en de knutselkast +

Knutselen kan op vele manieren. Het is heel leuk om samen met de kinderen allerlei manieren uit te proberen. Kinderen leren de 'nieuwe' woorden en ontdekken hun eigen smaak. Tijdens dit thema gaan we aan de slag met kosteloos materiaal, materialen uit de natuur, verf, krijt en nog veel meer...

Extra activiteiten deze maand voor de BSO kinderen voor nog meer KIKI knutsel plezier!

Voor het schooljaar 2018 - 2019 staan de volgende thema's op de planning:

- Oktober 2018, Kiki en de bosdieren (wie wonen er in het bos?)
- November 2018, Kiki moet naar de dokter + (voorbereiden op bezoek aan een arts)
- December 2018, Sinterklaas en Kerst omdraai thema (kinderen voorbereiden op feestdagen)
- Januari 2019, Passen en meten met Kiki + (passen en meten)
- Februari 2019, Kiki in de bergen (winter en bergen, hoog en laag staan centraal)
- Maart 2019, De straat van Kiki + (wat zien we allemaal in een woonwijk?)
- April 2019, Kiki en de vormen (de vormen staan centraal)
- Mei 2019, Kiki en de boerderijdieren + (jonge dieren staan centraal)
- Juni 2019, Kiki heeft 't warm (warm weer, hoe gaan we ermee om?)
- Juli 2019, Kiki op 't water + (boten, kanoën en nog veel meer...)
- Augustus 2019, Kriebel beestjes (kinderen laten kennismaken met insecten)
- September 2019, Kiki in het verkeer + (veiligheid in het verkeer)
- Oktober 2019, Kiki mag een huisdier (kinderen kennis laten maken met huisdieren)
- November 2019, Kiki gaat uit eten (koken, bakken en uit eten gaan)
- December 2019, Kiki viert feest (samen met de kinderen maken we er een feestje van)

Veel leer en ontwikkel plezier met KIKI!

Wilt u ook aan de slag met KIKI en bent u nog geen lid? Klik hier voor meer informatie!

Bent u al ingeschreven in ons bestand en wilt u opnieuw een actief abonnement? Klik hier voor meer informatie!