topmenu

Begeleiden bij rouw en verlies

“Bobby zijn broertje is kort na de geboorte overleden. Bobby is verteld dat zijn broertje heel diep sliep. Nu gaat hij iedere week met zijn moeder het bedje van zijn broertje netjes opmaken en op de begraafplaats harken ze het zand bij het graf en zetten ze bloemetjes neer. Bobby kan ‘s avonds maar moeilijk slapen en ligt het liefst bij zijn moeder in bed. Bobby heeft de waarheid nodig… ”

Verlies hoort bij het leven. Ieder uur verliezen 10 mensen hun partner, 120 mensen een ouder en 200 mensen een goede vriend/vriendin. Helaas krijgen ook kinderen te maken met verlies. Denk hierbij aan het verlies van een belangrijk persoon uit hun omgeving of een achteruitgang van de gezondheid van zichzelf of een persoon die dicht bij hen staat. Daarnaast kan een kind te maken krijgen met het verlies van verwachtingen, een vriendje/vriendinnetje dat gaat verhuizen of bij een echtscheiding van de ouders van het kind.

Begeleiden bij rouw en verlies

Te vaak worden jonge kinderen in onze ogen momenteel weggehouden van rouw en verlies. Gevolg is dat zij het verdriet in hun eentje gaan verwerken. Dat is juist nog veel erger. Bereid jonge kinderen beter voor op verdrietige situaties. Ook op minder ingrijpende gebeurtenissen.

Ieder kind reageert anders op verlies en rouw. Kinderen gaan net als volwassenen door een rouwproces. Wanneer een kind in je omgeving door een rouwproces gaat en je wilt het kind daarbij begeleiden, kun je de training ‘Begeleiden bij rouw en verlies’ volgen. Wij hebben deze training speciaal ontwikkeld voor gastouders, pedagogisch medewerkers en ouders.

Hoe ziet de training eruit?

In deze training krijgen deelnemers informatie en handvatten aangereikt om een kind voor te bereiden op de dood en het verlies in het algemeen en hoe zij kinderen kunnen ondersteunen bij het rouwproces. De theorie wordt afgewisseld met oefeningen en het voeren van discussies.

Tijdens deze training is er aandacht voor:

  • Het uitwisselen van ervaringen.
  • Hoe je het best kunt reageren op verdriet bij het kind.
  • Hoe je kunt handelen in de praktijk om kinderen voor te bereiden op de dood en het verlies in het algemeen.
  • Hoe je kinderen kunt ondersteunen bij het verliesproces door middel van 4 sleutels.