topmenu

Aan de slag met de meldcode, 3 uur

vraag offerte aanInschrijven

Aan de slag met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

In Nederland worden zo’n 119.000 kinderen mishandeld of verwaarloosd en per jaar overlijden tussen de 50 en 80 kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling. Ondanks inspanningen van alle betrokken instanties, blijkt het lastig om dit aantal terug te dringen. Signalen van kindermishandeling worden lang niet altijd herkend en ook het overgaan tot actie bij een vermoeden van kindermishandeling kan beter.

Kindermishandeling is een ernstig probleem en kinderen die mishandeld worden hebben recht op hulp. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. Pedagogisch werkers dragen verantwoordelijkheid voor het signaleren van kindermishandeling en voor het ondernemen van actie. Kindermishandeling is echter geen eenduidig begrip, want is er sprake van kindermishandeling of gaat het om een minder gewenste opvoedssituatie? Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Het heeft veelal te maken met de eigen waarden en normen.

Stel je eens voor. Er is een ouder dat zijn of haar kind net even te hard in de arm knijpt. Een kindje dat steeds met vieze luiers gebracht wordt en waarvan de kleren onfris ruiken, net zoals het kindje zelf. Ouders die uit elkaar gaan en besluiten dat de andere ouder ineens helemaal niets meer goed kan doen. Is hier sprake van kindermishandeling?

Sinds 2013 is de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van kracht. Die wet houdt in dat alle organisaties die werken met kinderen en volwassenen een meldcode moeten hebben en werknemers in staat moeten stellen daarmee te werken. Het doel van de meldcode is professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij vermoeden dat een cliënt of een gezinslid van de cliënt thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt. Uit onderzoek weten we namelijk dat professionals die met een meldcode werken drie keer vaker ingrijpen dan professionals die zonder meldcode werken.

De belangrijkste taak die je als pedagogisch professional hebt, is om je vermoeden om te zetten tot actie. Wanneer doe je dat dan? En met wie?  Tijdens deze training maak je kennis met de verschillende met verschillende aspecten van de meldcode en het gebruiken van het afwegingskader. Na het volgen van de training hebben je kennis over de verschillende stappen van de vernieuwde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Je weet hoe je de stappen moet inzetten, het afwegingskader kunt gebruiken en bij wie je wanneer melding moet maken.

Enkele reacties van de deelnemers:

“Soms weet ik gewoon niet waar ik moet beginnen. Deze training over de Meldcode heeft me geholpen om overzicht te krijgen”

“Door de metafoor die de trainster heeft verteld, begrijp ik dat ik niet meer mijn ogen moet sluiten. Ik zal vanaf nu handelen.”

Studiebelasting

Totaal 3 uur

Bijeenkomsten
Bijeenkomsten in (virtueel) klaslokaal
Min. 10 en max. 20 deelnemers
1 x 2,5 uur
Intervisie
Mogelijkheid groepsdiscussies via community in KIKI kennisinstituut online.
Online leeromgeving
Hand-out met theoretische verdieping
0,5 uur
Begeleiding en ondersteuning
Trainer is bereikbaar via online leeromgeving.
Casus bespreking en vragen tijdens bijeenkomsten.

Leerdoelen

De verschillende aspecten van huiselijk geweld en kindermishandeling.

De stappen van de vernieuwde meldcode.

Inzetten van het afwegingskader.

Resultaat

Na het volgen van de training hebben je kennis over de verschillende stappen van de vernieuwde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Je weet hoe je de stappen moet inzetten, het afwegingskader kunt gebruiken en bij wie je wanneer melding moet maken.

 

Opbouw

Module: (Virtueel) klaslokaal

Aan de slag met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

  • Theorie
  • Koppeling naar de praktijk
  • Casusbesprekingen

Online leeromgeving

Hand - out 

  • Bewijs van deelname

 

Doelgroep en kwalificeren

Doelgroep

De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch werkers in de kinder- en gastouderopvang. MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.

Certificeringseisen

Module 1

  • Aanwezigheid in (virtueel) klaslokaal + eindbespreking casus

 

Bewijs van afronding

Na afronding van de training ontvang je van digitaal bewijs van deelname in je online leeromgeving.

Kosten

Training open inschrijving KIKI Kennisinstituut in virtueel klaslokaal of live:

 € 65,00 per persoon (BTW vrijstelling, CRKBO registratie)

Agenda met inschrijf mogelijkheid

*factuur ontvang je één week voor aanvang van de training.*training start bij minimaal 10 deelnemers.

 

Training in-company in het virtueel klaslokaal of live:

6 -11 deelnemers € 650,00 (BTW vrijstelling, CRKBO registratie) excl. reiskosten trainer

12 - 18 deelnemers € 750,00  (BTW vrijstelling, CRKBO registratie) excl. reiskosten trainer

Offerte op maat aanvragen

Jezelf verder blijven ontwikkelen?