topmenu

KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind! Voor gastouders en kleinschalige kinderopvang.

 

KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind!

Een effectief ontwikkelingsstimuleringsprogramma voor in de gastouderopvang

Nieuwe logo

 

Om kinderen optimaal te laten (op)bloeien, is het belangrijk dat gastouders ook zelf blijven groeien. Ben jij als gastouder gemotiveerd om kinderen de ondersteuning te kunnen bieden die zij nodig hebben om zonder achterstand op school te kunnen te starten? Werken met het VE-programma ‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ is een laagdrempelige manier om je pedagogisch handelen te verrijken met groots resultaat.  

‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ is het door NJI erkende stimuleringsprogramma. Het Kiki programma is veelzijdig, educatief en speciaal ontwikkeld voor gastouders. Met behulp van beer Kiki biedt de gastouder activiteiten aan die bij een kind vier ontwikkelingsgebieden stimuleert:  

  • Motoriek
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Spraak & Taal
  • Rekenprikkels

 

De thema’s zijn zo geschreven dat de beer interactie met de kinderen uitlokt, hen uitdaagt en als intermediair tussen het kind en de gastouder kan worden gebruikt.  

Thematisch werken

De methode ‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ bevat ontwikkelingsgerichte activiteiten voor kinderen van 3 maanden tot 4 jaar, met een extra aanvulling voor BSO kinderen. Elk uitgewerkte thema sluit aan bij de belevingswereld van jonge kinderen en bevat aanvullende materialen. Dat wil zeggen dat de kinderen door bezig te zijn met de thema’s meer leren over de wereld om hen heen. Het speelse en informele leren van jonge kinderen staat voorop. 

Ieder thema begint met een inleiding. Daarna volgen er afwisselende en uitdagende activiteiten zoals; creatieve opdrachten, expressie, dans en muziek, buiten activiteiten, koken, bakken en rollenspellen. Alle activiteiten passen bij het betreffende thema en zijn toegespitst op de verschillende leeftijden. 

 

‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ is de leukste VE-methode voor gastouders!

Gastouders zijn gedreven, zelfstandige ondernemers met een passie voor het werken met kinderen. Ze hebben oog voor elk kind, schrijven zelf hun beleid en nieuwsbrieven, kunnen plannen, verzorgen en weten als geen ander in te spelen op de behoeften van kinderen. Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk een VE-methode te kiezen dat past bij de identiteit van je opvang. Het doel van de KIKI-methode is dat kinderen er echt baat bij hebben en kinderen plezier hebben tijdens de activiteiten. De nieuwe manier van werken in deze methode zorgt er ook dat gastouders gestimuleerd worden, enthousiast worden en zichzelf op waarde leren schatten. Je bent immers meer dan een opvangadres! Jij draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Kwaliteit, passie en persoonlijke ontwikkeling. Het zijn de kernwoorden van ‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’  

‘KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind’ is de leukste VE-methode voor de gastouderopvang! Vele enthousiaste gastouders gingen je voor. Lees hier hun ervaringen...

Wat levert werken met KIKI u op? 

Enthousiaste kinderen en beroepskrachten, die er een grote vriend bij krijgen!_DSC0169

En ook...

  • het stimuleren van de ontwikkeling van ieder kind,
    in het bijzonder op de gebieden taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling
  • het volgen van de ontwikkeling van kinderen en het hierop afstemmen van de activiteiten
  • het betrekken van ouders door de maandelijkse ouderbijlage en activiteiten voor thuis
  • kun je de bijbehorende training KIKI, Kansen in Kinderen  volgen en officieel KIKI-gecertificeerde gastouderopvang worden.

Training 'KIKI, Kansen in kinderen' voor gastouders

Persoonlijke ontwikkeling duurt een leven lang, kinderen dragen de ontwikkelkansen in zich. De KIKI, Kansen in kinderen training voor gastouders (6 bijeenkomsten) daagt gastouders uit om al die bloemen 'in knop' een (speel)veld te bieden met vruchtbare grond waarop duizend bloemen in volle pracht kunnen gaan bloeien.

Meer informatie:
KIKI, Kansen in kinderen voor gastouders (6 bijeenkomsten)

Nieuwsgierig?

woordkaarten bosdierenNeem nu alvast een digitaal kijkje in het voorbeeld thema Kiki en de bosdieren. Lees verder...

Thema's KIKI Kansen in kinderen

themas

Klik hier voor meer informatie over de thema's.

Je kunt bij ons losse thema's bestellen in onze webshop. Of je kunt het pakket 'Een jaar rond' bestellen.

Wil je gelijk naar de webshop, klik hier.

 

 

Reactie van het Nederland Jeugd instituut

KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind in de gastouderopvang is opgenomen in de databank van effectieve jeugdinterventies van het NJI.

"De methodiek is goed uitgewerkt, overdraagbaar en onderbouwd door een gedegen betoog, dat gebaseerd is op relevante bronnen en praktijkervaringen."

 

 

 

 

 Lees verder over de interventie op de site van het NJI...

Reactie van eigenaar kleinschalig kinderdagverblijf

De maandthema’s zijn duidelijk, de ontwikkelingsdoelen worden helder beschreven. Je leest precies aan welke ontwikkelingsgebieden je werkt en hoe je dat kunt doen. Het programma geeft structuur aan onze opvang en brengt rust. Mijn collega en ik volgden de KIKI-training en het belangrijkste effect daarvan is dat we nu veel meer oog hebben voor het individuele kind. Elk kind telt, dat zit heel sterk in de methode KIKI.’ Suzanne Stichelbout, eigenaar kleinschalig kinderdagverblijf.