topmenu

Systeem In-Zicht, 4 daagse scholing

Bekijk de agendavraag offerte aan

Tijdens deze scholing maak je kennis met systemisch werken en kijken je naar de dynamieken en symptomen uit je eigen gezin van herkomst. Iedereen is onderdeel van een systeem. Een systeem is een samenhang van mensen en hun omgeving waarin alle leden een gezamenlijk doel nastreven. Denk hierbij aan je gezin, je werk, de vereniging waar je lid van bent, de opleiding die je volgt, en je vriendenkring. Omdat de leden van een systeem een gezamenlijk doel nastreven, zijn zij van elkaar afhankelijk. Op het moment dat er binnen het systeem iets verandert, zullen alle leden van het systeem meebewegen. Na een verandering raakt het systeem namelijk in onbalans. De leden zullen (on)bewust weer op zoek gaan naar een nieuw balans. Een voorbeeld is een situatie waarin een baby wordt geboren. Degene die voorheen de jongste was, is dit nu niet meer. Ouders moeten hun aandacht opnieuw verdelen. Om een nieuw balans te vinden kan een systemische opstelling helpen en verduidelijken. Aan de hand van deze opstellingen kunnen er stappen worden gemaakt die meerdere leden in het systeem, ook kinderen, zullen helpen.

Systemisch kijken naar kinderen

Systemisch gezien kunnen er meerdere oorzaken zijn als een kind uit balans raakt. Deze kunnen natuurlijk in het kind zelf zitten, maar dikwijls is er sprake van een verandering in de directe omgeving. Een kind is heel gevoelig en pikt de lichtste signalen op. Al heeft het niet eens met het kind zelf te maken, het systeem van het kind kan toch in verwarring worden gebracht.

Je familie is het eerste ‘systeem’ waar je deel van uitmaakt. Hedendaagse problemen, zowel privé als op het werk, vinden vaak hun oorsprong in bewust en onbewust overgenomen ideeën, overtuigingen en waarden. Ook in het geval van kinderen kunnen psychische problemen, eetstoornissen en lastig of ongewoon gedrag wijzen op een verstoring van de ‘orde’ in het ‘systeem’.

Wat wij als volwassenen aan kinderen meegeven, is in belangrijke mate afhankelijk van hoe we zelf in het leven staan. Wat wij zelf hebben ervaren. Wat wij hebben verwerkt en wat wij diep hebben weggestopt, waar wij vrede mee hebben en waar wij nog steeds mee in strijd zijn. De systemische benadering helpt je om verbanden die aan de problematiek ten grondslag liggen, bloot te leggen om vervolgens –met respect voor het verleden– je eigen stappen te maken.

Tijdens de trainingen leer je

 • Waarnemen vanuit de principes van ‘binding’, ‘ordening’ en ‘balans’: de 3 wetten in elk ‘systeem’.
 • De dynamieken ontdekken in jouw eigen ‘systemen’.
 • Een verband te leggen tussen ‘symptomen’ en ‘dynamieken’.
 • Na deze training kan je jouw eigen ‘systemische intelligentie’ inzetten en toepassen in je dagelijkse werk met kinderen.

  Naam training Locatie Datum Tijdstip
  Systemisch kijken naar kinderen (1 dag) Bunschoten donderdag 5 maart 2020 9.30 inloop, aanvang 10.00 - 16.00 uur incl. pauze

  Meer informatie en inschrijven

  Systeem In-Zicht, 4 daagse Bunschoten donderdag 5 maart 2020 9.30 inloop, aanvang 10.00 - 16.00 uur incl. pauze

  Meer informatie en inschrijven

  Systeem In-Zicht opstellingsavond (gratis) Bunschoten donderdag 5 maart 2020 19.00 inloop, aanvang 19.30 uur

  Meer informatie en inschrijven

  Systemisch kijken naar kinderen (1 dag) Haaksbergen zaterdag 21 maart 2020 9.30 inloop, aanvang 10.00 - 16.00 uur incl. pauze

  Meer informatie en inschrijven

  Systeem In-Zicht opstellingsavond (gratis) Bunschoten donderdag 2 april 2020 19.00 inloop, aanvang 19.30 uur

  Meer informatie en inschrijven

  Systeem In-Zicht opstellingsavond (gratis) Bunschoten dinsdag 12 mei 2020 19.00 inloop, aanvang 19.30 uur

  Meer informatie en inschrijven

  Systeem In-Zicht opstellingsavond (gratis) Bunschoten maandag 29 juni 2020 19.00 inloop, aanvang 19.30 uur

  Meer informatie en inschrijven