topmenu

Prikkelverwerking en waarneming autisme

Prikkelverwerking en waarneming bij autisme

Kinderen en volwassenen met autisme hebben een andere manier van waarnemen, de prikkelverwerking verloopt anders dan mensen zonder autisme. Hoe werkt het brein van een kind met autisme? Wat werkt er bij hen anders dan bij mensen zonder autisme? Welke gevolgen heeft dat voor hun functioneren in het dagelijkse leven? En hoe maak je duidelijk wat je wilt? Met behulp van het middel Brain Blocks wordt dit gevisualiseerd.
Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. We spreken meestal over autismespectrumstoornissen (ASS) om aan te geven dat autisme bij iedereen anders is. Wil jij ook weten waarom een kind met autisme meer tijd nodig heeft om informatie te verwerken? Begrijpen waarom het voor deze kinderen lastig is te bepalen wat belangrijk is en wat minder belangrijk? ‘

Er zijn veel kinderen met een autisme spectrum stoornis voor wie het dagelijks een enorme inspanning is om die ‘vreemde’ buitenwereld enigszins te doorgronden en te volgen. Anderzijds is het voor de buitenwereld lastig om dat ‘vreemde’ gedrag van het kind te doorgronden en te volgen. In de workshop wil ik gastouders de gelegenheid bieden om zicht te krijgen op de manier waarop deze kinderen waarnemen, denken en beleven.

Voorbeeld:
Jesse voelt alles heel duidelijk. De naden van sokken en ondergoed voelen aan als schuurpapier. De jeansstof voelt zo ruw dat hij er eczeem van op zijn benen krijgt. Alle labeltjes moeten uit de shirts verwijderd worden en ondergoed en sokken worden vaak binnenste buiten gedragen zodat hij de naden niet voelt.

Aan het einde van deze workshop heb je meer inzicht in de werking van het brein van een kind met autisme, de manier van waarnemen, denken en beleven en handvatten om hiermee om te gaan.

Tijdsinvestering: 2.5 tot 3 uur training, inclusief pauze. (geen huiswerk)

Kosten

Per organisatie € 495,00* in-company gegeven door 1 trainer, excl. reiskosten, incl. certificaat (max 24 deelnemers)

Trainster: Frieda Verhage

* KIKI Training & Coaching is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Op dit moment nog geen training gepland

Veelgestelde vragen

Kunnen ook ouders meedoen?

Ja dat kan heel goed. Deze training is interessant voor iedereen.


Over welke leeftijd kinderen gaat het?

Kinderen zijn nog kleine volwassenen en volwassenen zijn groot gegroeide kinderen. Deze training gaat eigenlijk over iedereen.