topmenu

Praktijkgerichte HBO scholing Pedagogisch beleidsmedewerker/coach

 

Praktijkgerichte HBO scholing 'coaching' en 'pedagogiek'

volgens de vereisten van de CAO kinderopvang:

Pedagogische Kwaliteit en/of Coaching in de Praktijk

 

Kinderopvang en de manier waarop ernaar gekeken wordt verandert in rap tempo. Ontwikkeling van kinderen staat meer centraal en kinderopvang is niet alleen maar opvang, het is een vak! Als pedagogisch beleidsmedewerker/coach zul je pedagogisch medewerkers coachen bij hun dagelijkse werkzaamheden en houd je je bezig met de ontwikkeling van pedagogisch beleid. Ook kun je een taak hebben bij het bewaken en invoeren van pedagogische beleidsvoornemens. In deze praktijkgerichte scholing op HBO niveau leer jij volgens het principe van 'ervarend' leren. Dat betekent dat je tijdens deze opleiding alles leert over coaching in de praktijk met als belangrijkste leerdoelen het geven van ontwikkelingsgerichte feedback en het spiegelen van gedrag. Ook leer je om pedagogisch medewerkers te coachen tijdens hun werk (Praktijk-In-Zicht), door middel van beeldopnames (Beeld-In-zicht) en tijdens coachingsgesprekken (Zelf-In-Zicht). Daarnaast leer je concreet beschrijven op welke wijze je inhoud kunt geven aan het werken aan de vier pedagogische basisdoelen en het pedagogisch beleidsplan van een organisatie. Deze opleiding geeft je als pedagogisch beleidsmedewerker/coach de mogelijkheid om op HBO-niveau te excelleren in je vak. 

De opleiding is op basis van de leerdoelen vanuit de cao Kinderopvang speciaal ontwikkeld op het gebied van coaching. Dit garandeert dat je, je hiermee kwalificeert voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Deze opleiding leidt tot een schriftelijk bewijs van het behalen van de leerdoelen. Het certificaat voldoet aan de eisen van de cao-partners en staat op de lijst van goedgekeurde scholing. 

 

Voor wie?

Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal bedoeld voor iedereen die in de kinderopvang werkt en straks wil functioneren als pedagogisch beleidsmedewerker op HBO-niveau. Daarbij gaat je voorkeur uit naar het coachen van pedagogisch medewerkers binnen die functie. Dit traject is ook ontwikkeld voor mensen die eerder in de kinderopvang hebben gewerkt en daarin nu willen terugkeren als pedagogisch beleidsmedewerker/coach.

Als je één van onderstaande opleidingen hebt gevolgd, kan je de functie van HBO pedagogisch beleidsmedewerker/coach uitvoeren na het volgen van onze module 1 en/of 2.

 • Heeft u een diploma/getuigschrift/IDW-verklaring van een opleiding op minimaal mbo-niveau 4 die kwalificeert
  voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleidster in combinatie met een bewijs
  van gevolgde scholing op het terrein van coaching* en/of pedagogiek kinderen 0-13 jaar** (module 1 en/of 2)
 • Heeft u een diploma/getuigschrift/IDW-verklaring van een docentenopleiding (vanaf hbo-niveau) in combinatie
  met een bewijs van gevolgde scholing op het terrein van pedagogiek kinderen 0-13 jaar** (module 1)
(voor meer informatie, klik hier naar lijst FCB.)

 

Vooropleiding

Deze opleiding is op HBO-niveau. Om toegelaten te worden tot de opleiding dien je te beschikken over een een opleiding op minimaal mbo-niveau 4 die kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleidster.

Je kunt deze scholing ook volgen  als u werkzaam bent als pedagogisch medewerker, gastouder, bemiddelingsmedewerker gastouderopvang of stafmedewerker kinderopvang en je hebt MBO4 werk en denk niveau. Houd er wel rekening mee, dat voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker/coach MBO4 vereist is.

 

Aanpak

Alle pedagogisch medewerkers hebben recht op coaching, zodat de professionaliteit van de pedagogisch medewerkers een boost krijgt. De deelnemers leren volgens het principe ‘ervarend’ leren. Tijdens module 1 'Pedagogische Kwaliteit in de Praktijk' leren we de pedagogisch beleidsmedewerker/coach alles over pedagogiek gericht op kinderen van 0-13 jaar. De belangrijkste leerdoelen zijn het concreet beschrijven van de manier waarop er inhoud wordt gegeven aan het werken aan de vier pedagogische basisdoelen en aan het pedagogische beleidsplan van de organisatie. Tijdens module 2 'Pedagogische Coaching in de Praktijk' leren we de pedagogisch coaches alles over coaching in de praktijk met als belangrijkste leerdoelen het geven van ontwikkelingsgerichte feedback en het spiegelen van gedrag. Ook leren we de pedagogisch beleidsmedewerker/coach om pedagogisch medewerkers te coachen tijdens hun werk (‘Praktijk In-Zicht’), door middel van beeldopnames (‘Beeld In-Zicht’) en tijdens coaching gesprekken (‘Zelf In-Zicht’). Ze leren kijken naar wat pedagogisch medewerkers al kunnen om talenten van iedere pedagogisch medewerker optimaal te benutten. Een training als 'Pedagogische Kwaliteit en Coaching in de Praktijk' geeft pedagogisch beleidsmedewerkers/coaches de mogelijkheid om concreet te laten zien wat ze in hun mars hebben. De opleiding wordt verzorgd door ervaren trainers die zelf ook in de praktijk actief zijn. 

De combinatie van het volgen van de bijeenkomsten, het maken van je portfolio, een enthousiaste trainer en de intervisie met mede-studenten zorgen ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaald!

 

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit:

Module 1 'Pedagogische Kwaliteit in de Praktijk'5 bijeenkomsten van 6 uur en in de praktijk: Zelf In-Zicht, Beeld In-Zicht en Praktijk In-Zicht.

Module 2 'Pedagogische Coaching in de Praktijk'6 bijeenkomsten van 6 uur en in de praktijk: Zelf In-Zicht, Beeld In-Zicht en Praktijk In-Zicht.

Module 1 en 2 combinatie: 9 bijeenkomsten van 6 uur en in de praktijk: Zelf In-Zicht, Beeld In-Zicht en Praktijk In-Zicht.

 

Inhoud module 1 en/of 2

 • Bijeenkomst (module 1 en 2) Zelf In-Zicht: jezelf als pedagogisch beleid coach & pedagogiek door de jaren heen.
 • Bijeenkomst (module 1) Pedagogische Basisdoelen in het pedagogisch beleid.
 • Bijeenkomst (module 1) Interactievaardigheden zorgen voor pedagogisch handelen in de praktijk.
 • Bijeenkomst (module 1) Beeld In-Zicht: de praktijk op de groep.
 • Bijeenkomst (module 2) Gesprekstechnieken.
 • Bijeenkomst (module 2) Coaching plan individueel & voor de groep.
 • Bijeenkomst (module 2) Kinderen In-Zicht.
 • Bijeenkomst (module 2) Vertrouwen & borgen met de Pedagogische Kwaliteitsboom: observeerbaar, meetbaar en een zichtbaar werkplan.
 • Bijeenkomst (module 1 en 2) Certificering Pedagogisch beleidsmedewerker/coach & Presentatie Zelf In-Zicht.           

 

Kosten

Module 1: €950,00 (BTW vrijstelling, CRKBO registratie) incl. certificaat, portfolio, het boek ‘Pedagogische Kwaliteit in de praktijk’ t.w.v. €25,00 en koffie/thee/lekkernij en een uitgebreide lunch.

Module 2: €1140,00 (BTW vrijstelling, CRKBO registratie) incl. certificaat, portfolio, het boek ‘Pedagogische Kwaliteit in de praktijk’ t.w.v. €25,00 en koffie/thee/lekkernij en een uitgebreide lunch.

Module 1 en 2: €1750,00 (BTW vrijstelling, CRKBO registratie) incl. certificaat, portfolio, het boek ‘Pedagogische Kwaliteit in de praktijk’ t.w.v. €25,00 en koffie/thee/lekkernij en een uitgebreide lunch.


Kwalificatie

 • De opdrachten uit het portfolio worden gemaakt en ‘In de Praktijk’ oefeningen zijn met een voldoende beoordeeld.
 • Per module neem je 2 keer deel aan een intervisie overleg met mede-studenten.
 • Je bent minimaal 80% aanwezig: bij het missen van een bijeenkomst ontvang je extra huiswerkopdrachten.

Agenda trainingen module 1 Pedagogiek en module 2 Coaching

Naam training Locatie Datum Tijdstip
Module 1 en 2, HBO-scholing Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach Bunschoten dinsdag 6 oktober 2020 (Inloop 09.00) 09.30 - 16.30 Inschrijven is niet meer mogelijk
Module 1, HBO-scholing Pedagogisch Beleidsmedewerke Bunschoten dinsdag 6 oktober 2020 (Inloop 09.00) 09.30 - 16.30 Inschrijven is niet meer mogelijk
Module 2, HBO-scholing Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach Bunschoten dinsdag 6 oktober 2020 (Inloop 09.00) 09.30 - 16.30 Inschrijven is niet meer mogelijk
Module 1 en 2, HBO-scholing Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach Bunschoten woensdag 9 december 2020 (Inloop 09.00) 09.30 - 16.30 Meer informatie en inschrijven
Module 1, HBO-scholing Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach Bunschoten woensdag 9 december 2020 (Inloop 09.00) 09.30 - 16.30 Meer informatie en inschrijven
Module 2, HBO-scholing Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach Bunschoten woensdag 9 december 2020 (Inloop 09.00) 09.30 - 16.30 Meer informatie en inschrijven
Module 1 en 2, HBO-scholing Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach Bunschoten dinsdag 16 februari 2021 (Inloop 09.00) 09.30 - 16.30 Meer informatie en inschrijven
Module 2, HBO-scholing Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach Bunschoten dinsdag 16 februari 2021 (Inloop 09.00) 09.30 - 16.30 Meer informatie en inschrijven
Module 1, HBO-scholing Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach Bunschoten dinsdag 16 februari 2021 (Inloop 09.00) 09.30 - 16.30 Meer informatie en inschrijven