topmenu

KIKI, ontwikkelingsstimulering voor elk kind in de gastouderopvang!

Bekijk de agendavraag offerte aan

TRAINING KIKI, Kansen in kinderen 

'Door de training voel ik me meer gewaardeerd, ik durf ouders vaker adviezen te geven, het sterkt mijn zelfbewustzijn. We zijn veel meer dan een oppas. Ik had werk, nu heb ik een beroep. Zo voel ik dat.' Gastouder Bregje.

Een programma voor ontwikkelingsstimulering, is dat wel nodig? Kinderen ontwikkelen zich toch zelf in hun eigen tempo? Precies! Het enige wat jij hoeft te doen is heel goed kijken naar de kinderen, hun ontwikkeling te volgen en als het even kan iets extra's te bieden. Met de trainingen van KIKI, Kansen in kinderen, helpen we je om heel goed te kijken naar wat een kind al kan en hoe je ieder kind individueel kunt uitdagen om steeds een stapje verder te gaan in zijn/haar persoonlijke ontwikkeling

Om nog meer te doen met de mogelijkheden van ontwikkelingsstimuleringsprogramma KIKI, bieden we de training KIKI, Kansen in kinderen aan. Tijdens deze trainingen ontwikkel je, je tot een KIKI-gecertificeerde gastouder!

KIKI is de erkende interventie voor gastouders!  Klik hier om naar de databank met de interventie te gaan van het NJI.

 

 

 

KIKI, ONTWIKKELINGSSTIMULERING VOOR ELK KIND!

KIKI is een veelzijdig educatief programma voor gastouders.  Met hulp van de beer Kiki voert de pedagogisch werker activiteiten uit die bij een kind vier ontwikkelingsgebieden stimuleren: Motoriek, Sociaal-emotionele ontwikkeling, Spraak & Taal en Rekenprikkels. De activiteiten zijn verwerkt in maandthema’s, waar ook een handleiding, een duidelijke instructie en werkmateriaal bij horen. De thema’s zijn zo geschreven dat de beer interactie met de kinderen uitlokt, hen uitdaagt en als intermediair tussen het kind en de pedagogisch werker kan worden gebruikt. Voor ouders is een digitale themabrochure beschikbaar waarmee zij ontwikkelingsgerichte activiteiten in de thuissituatie kunnen stimuleren.

Thematisch werken 13 maanden 'Het jaar rond'
Het KIKI-programma is er voor kinderen van 3 maanden tot 4 jaar en regelmatig worden de thema's uitgebreid met activiteiten voor kinderen van 4 jaar en ouder. Iedere maand een ander uitgewerkt thema en aanvullende materialen. Elk thema sluit aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Dat wil zeggen dat de kinderen door bezig te zijn met de thema’s meer leren over de wereld om hen heen. Daarbij willen we graag opmerken dat het thematisch werken geen keurslijf mag worden. Het speelse en informele leren van jonge kinderen blijft voorop staan. Er blijft altijd ruimte om kansen te grijpen! Ieder maandthema begint met een inleiding. Samen met de kinderen wordt het huisje van de beer in het thema ingericht. Daarna volgen er afwisselende, uitdagende activiteiten zoals creatieve opdrachten, themaspelletjes en rollenspellen. Alle activiteiten passen bij het betreffende thema en zijn toegespitst op de verschillende leeftijden. Iedere maand een ander thema. Met hulp van de beer Kiki voert de gastouder activiteiten uit die bij een kind vier ontwikkelingsgebieden stimuleren: Motoriek, Sociaal-emotionele ontwikkeling, Spraak & Taal en Rekenprikkels. De activiteiten zijn verwerkt in maandthema’s, waar ook een handleiding, een duidelijke instructie en werkmateriaal bij horen. De thema’s zijn zo geschreven dat de beer interactie met de kinderen uitlokt, hen uitdaagt en als intermediair tussen het kind en de gastouder kan worden gebruikt. Voor ouders is er iedere maand een gratis digitale themabrochure beschikbaar waarmee zij ontwikkelingsgerichte activiteiten in de thuissituatie kunnen stimuleren.

Theorieboek Kansen in kinderen 
Bij de trainingen wordt het boek Kansen in kinderen gebruikt. Het is een theorieboek, een praktijkboek en een naslagwerk dat iedereen die met jonge kinderen werkt telkens weer uit de kast zal pakken. Het boek biedt handvatten om alle kinderen, die ‘bloemen in de knop’, een vruchtbaar (speel)veld te bieden waarop duizenden bloemen in volle pracht kunnen gaan bloeien.

KIKI Kindvolgsysteem

Het kindvolgsysteem van Kiki is bedoeld voor gastouders en kinderdagverblijven die de ontwikkeling van de kinderen willen volgen middels observatielijsten. In het kindvolgsysteem zijn tevens overdrachtformulieren voor naar de basisschool opgenomen.

Per kind gebruikt u 1 kindvolgsysteem van 0-4 jaar.

- Motorische ontwikkeling

- Sociale - emotionele ontwikkeling

- Spraak- en taalontwikkeling

Training KIKI Kansen in kinderen

Om nog meer te doen met de mogelijkheden van ontwikkelingsstimuleringsprogramma KIKI, bieden we de training KIKI – Kansen in kinderen aan. In deze training staat deskundigheidsbevordering van de deelnemers centraal.

Je leert met KIKI kijken naar je eigen rol in de interactie met de kinderen. Hoe meer je over jezelf weet en begrijpt, hoe beter je dat ook kunt herkennen bij kinderen. Je leert onderscheid maken in de behoeftes van de verschillende kinderen; wat werkt bij het ene kind, spreekt een ander weer totaal niet aan. Daardoor weet je ook wat ieder kind van jóu nodig heeft. Deze trainingen zijn onmisbaar in je ontwikkeling als professioneel opvoeder en voor de professionalisering van de gastouderopvang in het algemeen!

Opbouw trainingen KIKI, Kansen in kinderen

1: Snoeien en mesten
Ontwikkelingsstimulering is belangrijk voor een kind. Waarom is dit belangrijk? Hoe werkt dit dan in de hersenen?
2: Ik groei!
Kinderen ontwikkelen zich op sociaal emotioneel, motorisch, rekenprikkels, spraak en taal gebied.
3: Kansrijk
Over het belang van een dagschema, het toepassen van een dagritme en het grijpen en creëren van kansen binnen het dagschema om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.
4: Kracht van taal en interactie
Taal en denken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het belang van voorlezen en het leren toepassen van verschillende vormen van interactief lezen.
5: Prikkelende omgeving
De Speelleeromgeving en ‘opslagplaatsen in ons geheugen’
6: Interactie In-Zicht
Wat houden de interactievaardigheden in? Op welke wijze zet ik de vaardigheden in om mijn doelen te bereiken?

Doelgroep
Deze training is voor alle gastouders. Hiermee kunt u snel KIKI gecertificeerd aan de slag met DE erkende interventie voor de gastouderopvang! *Gastouders met minimaal MBO3 en ervaring in de kinderopvang, kunnen ook VErrijken In-Zicht volgen, 12 bijeenkomsten.  Op dit moment mogen wij gastouders VE aanbieden, alleen kunnen zij geen gebruik maken van subsidies of VE plekken. Meer informatie, klik hier.

Studiebelasting

  • Zes bijeenkomsten van 6 x 2,5 uur= 15 uur
  • Zelf In-Zicht opdrachten: 5 x 0.5 uur = 2,5 uur
  • Beeld In-Zicht: totaal ongeveer 1,5 uur (opnames maken)
  • Praktijk In-Zicht: aan de slag in de praktijk, 5 x 1 uur = 5 uur
  • Lezen boek KIKI, Kansen in kinderen, 6 uur

De studiebelasting is 30 uur.

Kwalificatie
Na afloop van de training worden deelnemers gecertificeerd. Certificering is persoonsgebonden en er wordt alleen een certificaat uitgereikt als de deelnemer de hele training heeft gevolgd en aan alle certificeringseisen heeft voldaan. De certificeringseisen bestaan uit:

- Alle huiswerkopdrachten zijn met een voldoende beoordeeld.
- Presentatie: interactief voorlezen.
- Minimaal 80% aanwezigheid

Kosten
De kosten voor de training bestaande uit 6 bijeenkomsten of 3 dagen zijn €495,00 per persoon incl. koffie/thee/lunch, een erkend KIKI, Kansen in kinderen-certificaat, kindvolgsysteem en theorieboek.

Vanaf 12 deelnemers komen wij de training bij u op locatie verzorgen. Wij maken graag een passende offerte op maat voor u. Heeft u geen 12 deelnemers? Geen probleem..... Maak dan gebruik van het inschrijfformulier zodat wij op zoek gaan naar deelnemers bij een organisatie bij u in de buurt. Wij kijken naar de mogelijkheden om dit samen te voegen voor u. Klik op de button hieronder om vrijblijvend een offerte op te vragen.

KIKI JAARABONNEMENT INCL. GRATIS STARTPAKKET TER WAARDE VAN €49,50!

Als je nu een jaarabonnement afsluit ontvangt u het startpakket ter waarde van €49,50 gratis! Je ontvangt een pakket met voor 13 maanden lang elke maand een nieuw thema. Je start met het thema ''Welkom Kiki'' en krijgt daarbij het startpakket cadeau.

Klik hier voor meer informatie.

Naam training Locatie Datum Tijdstip
Training KIKI, Kansen in Kinderen speciaal voor Gastouders (virtueel) Virtueel klaslokaal (volledig virtueel) maandag 7 september 2020 De virtuele klas tijden zijn: 19:00 - 21:30 uur Meer informatie en inschrijven